Leden

De leden van het Amsterdam Brass Quintet

Thomas Geerts

 

Hij heeft de trompet niet zelf gekozen, maar het instrument heeft hem min of meer gekozen. Toen hij 9 was vroeg zijn moeder aan hem welk instrument hij wilde leren bespelen. Zijn antwoord was drums, maar daar was een hele wachtlijst voor. Een vriendje van Thomas ging trompet spelen, en dus ging hij dat ook maar doen. Uiteindelijk is hij vrij snel gestopt en speelt Thomas nog steeds trompet. En zo af en toe ook drums.

 

Qua componisten die bij Thomas favoriet zijn, is Gustav Mahler toch wel de favoriet. Als hij dan toch echt moet kiezen.

 

Samen met Misha Sporck en Rolf Hoogenberg heeft hij het quintet opgericht. De reden dat hij hier nog steeds bij speelt is omdat het ongelooflijk gaaf is met 5 koperblazers iets neer te zetten waarmee je het publiek echt kunt grijpen. Het is ongelooflijk persoonlijk wat we met het quintet doen.

 

Omdat het quintet een ensemble is waar de persoonlijke beleving op de voorgrond staat. Is een van de meest memorabele optredens die Thomas heeft gedaan met het quintet, de begrafenis van zijn vader muzikaal te begeleiden.

 

Qua bucketlist wil Thomas graag een nog niet geschreven stuk spelen, wat origineel en vernieuwd is. Een stuk door hem zelf gecomponeerd dat daarna niet meer weg te denken is uit de muziekwereld.

Thomas Piet

 

Al op jonge leeftijd is hij begonnen met trompet spelen. Na eerst korte tijd op een bugel te hebben gespeeld, werd hem gevraagd over te schakelen op de trompet. Wat achteraf gezien kan worden als het lot. Dat zijn karakter ook die van een typische trompettist is, houden we even onder ons. ;-)

 

Onlangs heeft hij als solist in de grote zaal van het concertgebouw mogen optreden met een stuk van Karl Jenkins. Dat was een stuk voor solo trompet(C-Trompet en Piccolo), sopraan, symfonieorkest en koor. Een hele leuke ervaring om voor een grote zaal van de trap af te komen als solist. Dit is dan ook een optreden welke hij niet heel gauw zal vergeten.

 

Een muziekstuk welke nog op de bucket list van Thomas staat is: Petroucka van Stravinsky. Verder vind hij veel muziek mooi, in verschillende stijlen en tijdperken. Het liefste speelt hij mooie koperkoralen of een muziekstuk met het hogere trompetgeweld.


Naast dat Thomas trompettist is in het Amsterdam Brass Quintet speelt hij lead trompet bij de Marinierskapel.

Rolf Hoogenberg


Volgens de verhalen heeft hij tijdens een concert van zijn vader (De vader van Rolf is ook dirigent), toen de trombones het podium opkwamen, tegen zijn moeder gezegd: Dat!Dat wil ik ook! En zoals dat gaat in muzikale families, was er de volgende dag al een trombone in huis. Zijn vader leerde Rolf daarop de eerste tonen te spelen.


Met het quintet heeft Rolf op bijzondere locaties opgetreden en heel veel prachtige concerten gegeven. Enkele van die optredens zijn: Op curaçao, in Amsterdam, in een onderzeeër, in België, op “De Amsterdam” van het scheepvaartmuseum. Het meest bijzondere concert was echter in Florida. Het quintet heeft hier een aantal jaren terug een tournee gedaan, waar ze twee weken iedere dag met elkaar hebben opgetrokken. Daar hebben ze hard gerepeteerd en veel plezier beleefd. Met name het afsluitende concert staat hoog op de lijst van bijzondere gedenkwaardige concerten.


Qua componisten hangt het bij Rolf van zijn stemming af, naar welke componist hij het liefste luistert.  Een nummer dat hij graag nog eens zou willen spelen, is een nog in ontwikkeling zijnde compositie van collega muzikant en ABQ lid, Misha Sporck. (Rolf moet hem alleen nog even bellen, dat hij deze mag gaan schrijven, klein detail ;-)) Een aantal jaar geleden schreef Misha het stuk Parabolen, een prachtig en uitdagend stuk volgens Rolf.


Wat is er mooier dan het ‘warme bad’ van koperklanken. Dát, samen met de uitdagende en vaak leuke partijen om te spelen maakt het spelen in een koper quintet fantastisch. Wat het Amsterdam Brass Quintet zo uniek maakt vind Rolf, aan de ene kant de prachtige ronde en volle toon van het ensemble maar bovendien ook de manier waarop we binnen het quintet met elkaar omgaan. Het is muziek van het hoogste niveau en een vriendschap voor het leven.

Misha Sporck


Hij is hoorn gaan spelen omdat het een geweldig mooi instrument is. Het heeft een vol, warm en rond geluid, kan zowel lyrisch als heroïsche klinken en gaat zowel hoog als heel laag.


Misha heeft meerdere bijzondere concerten mogen meemaken, zowel als deelnemer als als bezoeker. Het vertolken van de 1ste hoorn in Mahler 9 was een van de hoogtepunten. Net als het spelen onder grote dirigenten als Gergiev en Boulez. Het luisteren naar het Rotterdams philharmonisch met Bruckner’s 8ste symphonie of de Oktober Cantate van Prokofjev is een stuk welke Misha enorm heeft geraakt.Vele componisten zijn bij Misha favoriet.


Zoals hij zelf zegt is er door de eeuwen heen enorm veel mooie muziek geschreven, van Gesualdo tot Prokofjev. Als het gaat om muziek special voor de hoorn geschreven, dan is Strauss bij Misha favoriet. Al wil hij er wel bij vermelden, dat muziek zoveel groter is dan zijn eigen instrument.


Al vanaf zijn studententijd speelt Misha met deze talentvolle en leuke collega’s/vrienden. Het is altijd geweldig met hen samen te spelen en samen projecten uit te werken. Op deze manier is muziek maken op zijn leukst.

Dani Sánchez Marcos


De tubaïst van het Amsterdam Brass Quintet is Dani Sánchez Marcos. Toen hij lid werd van de plaatselijke fanfare (Salamanca, Spain), was er een dringende behoefte aan tuba spelers. En zo is hij dit instrument gaan bespelen.


Een stuk welke bij hem hoog op het verlanglijstje staat is het Tuba concert van Vaughan Williams. Een nummer welke hij al vele malen als solist met een piano begeleiding heeft gespeeld. Zijn wens is echter om dit een keer als solist te spelen met een orkest.


Het concert welke hij met het ABQ heeft gespeeld, welke hem het meeste is bijgebleven is het zuiderhavenconcert in Enkhuizen. Dit was voor Dani de allereerste keer dat hij op een boot speelde.


Dani geniet van het spelen bij het ABQ, omdat we continue nieuwe programma’s spelen. Deze programma’s hebben orginele en nieuwe stukken. De sfeer in het ensemble is goed en Dani houdt ervan om te spelen met zijn collega’s van het quintet.